Пета економска школа "Раковица"

Хасанагинице 8, 11090, Београд    office@petaekonomska.edu.rs

о школи

Историјат

Пета економска школа „Раковица” је формирана Решењем 01 – број 8856/19. Народног одбора општине Чукарица од 25. априла 1962. године. Школа је почела са радом као четворогодишња економска школа за образовање ученика за занимање књиговодствени техничар у згради ОШ “Кошутњак” и то 1. септембра 1962. године. Први назив школе је био Средња економска школа, Раковица – Београд. У школу је било уписано пет одељења првог разреда (184 ученика).

За 58 година постојања, Пета економска школа “Раковица” је више пута мењала име (назив). Наредним пописом су наведени сви називи школе:

1. Средња економска школа, Раковица – Београд (1962-1965.);
2. Пета економска школа, Раковица – Београд (1965-1977.);
3. Образовно-васпитна организација економско-комерцијалне струке „Раковица”, Раковица-Београд, или скраћено ОВОЕКС “Раковица” (1977-1987.);
4. Економска школа „Раковица”, Раковица – Београд (1987-1991.);
5. Пета економска школа „Раковица”, Београд, ГО Раковица (од 1991. па до данас).


Изнети подаци се налазе и у монографији издатој поводом 35 година од оснивања и рада Пете економске школе „Раковица” и не само дати подаци, већ још много тога значајног за историјат школе.
Поменута монографија је допуњена два пута, приликом обележавања 40 и 50 година од постајања Пете економске школе „Раковица”.

Поводом прославе пола века постојања, у трећем делу монографије Пете економске школе „Раковица” објављене 2012. године, у уводном делу даје се један кратак приказ пола века Пете економске школе „Раковица”.

 

Пета економска школа „Раковица” ове, 2012. године слави педесет година постојања и рада. Толико је времена прошло од 25.04.1962. године када је основана и у скученом простору крај Топчидерске реке окупила 184 ученика (5 одељења) и 11 запослених. Проблем простора није био решен ни после пола века. У мирној улици старог Кошутњака, у малој згради учи и ради 880 ученика и 74 запослених. Школа данас има 27 одељења, 7 више него 2002. године. Квадратура је остала иста, ћака пуно и сви сањају исти сан – доградњу фискултурне сале. Док сан не постане стварност, настава се одржава у раним јутарњим сатима у СЦ „Бањица”. Ту је пространи ходник у коме има места за цвеће и новогодишњу јелку, лепо уређено двориште и МЗ „Кошутњак” у којој се силом прилика одржава настава. Наша Пета се кроз године, проблеме и реформе пробија с осмехом, искуство и младост се допуњују у раду са ученицима. 

 • Непосредност у односима смањује трему, утире пут ка успеху, зближава у добру и злу, а школа памти само лепе ствари:
  2004. године је добила нов образовни профил – финансијски администратор и драгоцену помоћ GTZ у реализацији програма.
 • Кабинет (биро) за извођење наставе за предмет ФРО је опремљен захваљујући донацији Европске Уније.
 • Ученици су се укључили у пројекат програма Достигнућа младих и у оквиру програма формирали компанију „Петрако”.
 • На такмичењима ћаци Пете увек осветлају образ.
 • Освајамо спортске турнире, доносимо пехаре са спортских такмичења (ех, да нам је сала…)
 • Бивши ђаци постали су колеге и узели дневник у руке…
 • Препознајемо децу некадашњих ученика. То је, кажу, традиција. И поверење у Пету.
  Пета економска је школа у најбољим годинама. Педесети рођендан вредан је јубилеј за свакога ко је учио и радио у њој, али и за све оне којима је Пета данас друга кућа. (април 2012., Даница Николић)